Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Mirror Mirror on the wall……


Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα αντικείμενο το οποίο υπάρχει σε κάθε σπίτι,σε οποιοδήποτε μέγεθος,είτε επιτελώντας καθαρά λειτουργικό ρόλο,είτε ικανοποιώντας απλά την αισθητική μας. Μιλάω για τους καθρέφτες….


Έναυσμα αποτέλεσε η ταινία Mirror Mirror (2012), που αποτελεί μια παρωδία της ιστορίας της Χιονάτης και η οποία κατα τη γνώμη μου αγγίζει τα όρια της γελοιότητας (ειδικά ο χορός τύπου Bollywood στο τέλος). Ο καθρέφτης διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο αφου αποτελεί το Alter ego της Βασίλισσας, που της χαρίζει δύναμη,αλλά στο τέλος καθορίζει και την καταστροφή της….

Αλήθεια πόση δύναμη κρύβει ένας καθρέφτης;

Ο λειτουργικός του ρόλος μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε οπτική επαφή με τον εαυτό μας. Η εμφάνιση είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουν οι άλλοι σε μας,γι αυτό και μας απασχολεί όλους. Αλλά δε θα σταθώ σε αυτό. Το είδωλό μας μπορεί να μας δώσει δύναμη κι αυτοπεποίθηση,να τονώσει την εμπιστοσύνη στο εγώ μας κι έτσι να ενισχύσει τις δυνατότητές μας. Με την ίδια ευκολία όμως μπορεί να μας απογοητεύσει,να μας οδηγήσει σε αυτοϋπονόμευση….

Πόσο αντικειμενική είναι όμως η εικόνα που βλέπουμε; Κατα την προσωπική μου άποψη καθόλου… όταν παρατηρούμε την αντανάκλασή μας βλέπουμε με το μυαλό κι όχι με τα μάτια μας… Ίσως γιατί δεν μας το επιτρέπει η ματαιοδοξία ή η ηττοπάθειά μας. Υπάρχουν άτομα που ενασμενίζονται μπροστά από ένα κάτοπτρο,υπάρχουν άλλοι που απογοητεύονται..κι όχι μόνο ως προς την εξωτερική εμφάνιση….

Οι καθρέφτες αποτελούν και μέσο αυτοκριτικής. Έχω τονίσει και στο παρελθόν ότι την θεωρώ τη μέγιστη αρετή…. όταν γίνεται αμερόληπτα,οδηγεί στην αυτογνωσία και το άτομο που γνωρίζει τι είναι δεν αιθεροβατεί… Μπροστά τους είμαστε μόνοι αντιμέτωποι με το εγώ μας. Με αυτό που δείχνουμε στους άλλους,με το δοχείο στο οποίο μεταφέρουμε τις σκέψεις μας. Πόσο τίμιο είναι να κρυβόμαστε από αυτό;να εθελοτυφλούμε και να παραμυθιαζόμαστε; Να αφήνουμε την κενοδοξία ή τον ντεφετισμό να μας κυριεύουν; Όταν ψευδόμαστε στον εαυτό μας,πόσο ειλικρινείς μπορούμε να είμαστε με τους γύρω μας;

Κρύβουν μυστικά οι καθρέφτες. Κρύβουν φοβίες και πάθη. Κρύβουν φαντάσματα όπως στο Mirrors(2008). Η δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε όμως βρίσκεται μέσα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου