Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Γυναίκες εν δράσει

...της Αναστασίας Λαδοπούλου

Την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο ο αρσενικός πληθυσμός ασχολείται με πολιτική, ποδόσφαιρο, χρηματιστήριο και Formula 1, στον αντίποδα υπάρχουν γυναίκες επιτυχημένες, με λαμπρή καριέρα και οικογένειες που καταφέρνουν να διατηρήσουν ενωμένες παρά τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που τις θέλουν να είναι καλές αποκλειστικά ως μάνες και νοικοκυρές και τίποτα παραπάνω.

Το βέβαιο είναι πως αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, οφείλουμε να παραδεχτούμε οτι η επιτυχία ή η αποτυχία ενός ανθρώπου στην επαγγελματική ή προσωπική του ζωή δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το φύλο του, αλλά κυρίως από τις ικανότητες που έχει αναπτύξει και από τις γνώσεις που έχει λάβει. Παρ'όλα αυτά, με την εξέλιξη της κοινωνίας και την (μερική δυστυχώς) εξάλειψη των κονωνικών στερεοτύπων βλέπουμε πως η γυναίκα κατέχει πλέον μια αξιόλογη θέση ως μέλος της κοινωνίας και μπορεί επιτυχημένα τις περισσότερες φορές να συνδυάσει ένα σπιτικό με γερά θεμέλια με μια καριέρα ακολουθώντας επαγγελματικά αυτό που αγαπά.

Οπωσδήποτε οι άρρενες θα σχολιάσουν οτι αυτό δεν γίνεται και οτι οι γυναίκες είναι πλασμένες να γίνονται μάνες και όχι καριερίστες. Κατά την ίδια λογική λοιπόν γιατί ένας άντρας είναι ικανός να δουλεύει και παράλληλα να είναι πατέρας; επειδή ανήκει σε διαφορετικό φύλο ή επειδή ''έτσι γινόταν ανέκαθεν''; Όπως προαναφέρθηκε η αξία ενός ανθρώπου λογίζεται στο τί καταφέρνει και με ποιό τρόπο το καταφέρνει.

Για να μη μιλάμε όμως χωρίς στοιχεία.. τα παραδείγματα των δυναμικών και ικανών γυναικών είναι πολλά. Πρώτο απ'όλα το παράδειγμα της Michelle Obama. Δεν στέκεται στη σκιά του ισχυρού συζύγου, είναι δυναμική δικηγόρος και συνοδοιπόρος στην προσπάθεια του άνδρα της (συγκεκριμένα η Michelle αποτέλεσε ισχυρό αρωγό στην προεκλογική καμπανια του Barack Obama και λέγεται οτι ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας στην επανεκλογή του χάρη στον αγώνα που έδωσε για να τον προωθήσει σε πολλές πολιτείες). Αυτό για τους προκατειλημμένους που θέλουν τις δυναμικές γυναίκες να ''καπελώνουν'' τους συζύγους. Υποθέτω οτι αυτή είναι και η κύρια φοβία των αρσενικών που αδυνατούν να κατανοήσουν την διάθεση της γυναίκας να είναι ισότιμη με τον άνδρα, βοηθός και σύντροφος και όχι να βρίσκεται μπροστά από αυτόν.

Άλλο παράδειγμα τέτοιας γυναίκας είναι η Oprah Winfrey, η οποία αν και έχοντας κακοποιηθεί σε πολύ μικρή ηλικία δεν το έβαλε κάτω, έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα πρόσωπα της αμερικανικής τηλεόρασης και ταυτόχρονα είναι πολύ γνωστή για το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως ενώ στα παλαιότερα χρόνια (μέχρι και τον περασμένο αιώνα) οι γυναίκες ήταν αποκλειστικά προορισμένες για έναν σκοπό -την πραγματοποίηση γάμου και οικογένειας- βλέπουμε πως αυτό έχει σταδιακά εξελιχθεί. Σημαντική βοήθεια προσέφερε και η ανάπτυξη του φεμινιστικού κινήματος, αλλά και η πίστη των γυναικών στις ικανότητές τους οτι μπορούν να τα καταφέρουν.

Και όχι, αυτό δεν αποτελεί μια έξαρση του φεμινιστικού αισθήματος, αλλά μια αλήθεια που σκοπό έχει να καταρρίψει κάθε μύθο και προκατάληψη, έτσι για να μην ακουστεί ξανά στο δρόμο το '' τράβα να πλύνεις κανένα πιάτο''.

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό άρθρο. Άλλωστε, εύλογα πολλοί υποστηρίζουν ότι ο φεμινισμός είναι μια ιδεολογία/ένας θεσμός υπερ του ανθρώπου και όχι αποκλειστικά και μόνο υπερ της γυναίκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως έτσι θα έπρεπε να είναι, ο φεμινισμός θα μπορούσε γενικά να λογίζεται ως θεσμός υπέρ του ανθρώπου, γιατί ίσως να είναι και κάπως ρατσιστικό να ισχύει μόνο για τις γυναίκες. Εύχομαι να δούμε πρόοδο κάποια στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή