Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

FROSO CRISTINA BARCELONA

...της Φρόσως Τερζόγλου




Οι φαν του ανά τον κόσμο είναι πολυάριθμοι και εγώ ανήκω σε αυτούς. Στο άκουσμα του ονόματός του εικόνες και μουσικές έρχονται στο μυαλό, ακανόνιστα ταιριαστές και μια φιγούρα μοναδική: Μικρόσωμη κατασκευή και ένα ζευγάρι γυαλιά που παρ’ όλο το μέγεθός τους δεν καταφέρνουν να καλύψουν τη σπιρτάδα στα μάτια που βρίσκονται από πίσω. Σε συζητήσεις που είχα κάνει με φίλους φρόντιζα πάντα να τονίζω την επιρροή που μου ασκούσαν οι ταινίες του, πάντα ταυτιζόμουν με ήρωες και θεωρούσα ότι απλώς είναι μέρος της ονειροπόλας φύσης μου…

Μέχρι που τις προάλλες βρήκα αυτό: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.vivlia&id=24339 .

Επιτέλους! Η δικαίωση!! Πιστέψτε με ο συγγραφέας του βιβλίου χτύπησε στην καρδιά της περίπτωσης που ακούει στο όνομα: Γούντι Άλεν!

Δεν πρόκειται για έναν απλό σκηνοθέτη και ηθοποιό. Είναι αυτός που αφουγκράστηκε μια εποχή ολόκληρη και έκανε πρώτος το βήμα να πετάξει από πάνω της όλο τον συντηρητισμό και το δήθεν του συστήματος . Όπως αναφέρει και ο συγγραφέας του βιβλίου, "οι ήρωές του απεικονίζουν την αισθηματική πενία την εποχή της αφθονίας, τη ματαίωση που κρύβεται στην καρδιά της κατανάλωσης." Και όση περισσότερη φτώχεια συναισθήματος εντοπίζει ο Άλεν τόσο εμπλουτίζει με ερωτισμό τις ταινίες του. Γι' αυτό τον αγαπάμε! Γιατί καταφέρνει να μας κάνει ένα με τους ανασφαλείς και ασταθείς ήρωες του που ακροβατούν ανάμεσα στο απαγορευμένο και την καταστροφή. Γιατί μας θυμίζει ότι καμιά φορά οι ατέλειες είναι εξίσου αξιολάτρευτες με τα προτερήματά μας.

Και τα ταξίδια του! Με πόση μαγεία μας σύστησε τη Βαρκελώνη, το Μανχάταν και το Παρίσι! Όπου και να γυρίσουμε στον κόσμο οι άνθρωποι και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ίδιες. Έχουν τις ίδιες επιθυμίες και όνειρα στο αέναο κυνήγι της ευτυχίας. Και στην περίπτωση του Γούντι Άλεν (και των ηρώων του που μάλλον ταυτίζονται) "μοιάζει να προτιμάει το όνειρο μιας πιθανής ευτυχίας από τον «εγκλεισμό» του πραγματικού."

Αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο δώρο του Άλεν για το κοινό του: Η προβολή μιας ωμής πραγματικότητας που όμως δεν απορρίπτει αντιθέτως ζητάει απεγνωσμένα το όνειρο…

Ακολουθήστε λοιπόν τα διδάγματα του Γούντι Άλεν για να μάθετε πώς
  • να καταστρέψετε την ερωτική σας ζωή
  • να μη γίνετε αυτό που είστε
  • να μιλάτε ώστε να μη σας καταλαβαίνουν

και πολλά άλλα στο βιβλίο με τίτλο «Πώς ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας». Γιατί ένα είναι το σίγουρο: μπορεί!

Υ.Γ.: Φίλοι και γνωστοί που διαβάσατε αυτό το άρθρο ξέρετε τι δώρο περιμένω, ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου