Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η πιο όμορφη θάλασσα!

.....της Φρόσως Τερζόγλου

Δύσκολες οι τελευταίες μέρες και πώς να μην είναι άλλωστε με τόσα που συμβαίνουν τριγύρω.. Όλα αυτά που κάποτε ήταν σταθερά και δεδομένα (ή μάλλον είχαμε αυτή τη ψευδαίσθηση) αλλάζουν..


Ένα κρατικό κανάλι «πέφτει» και είναι λες και σπάει φράγμα ποταμού: Ξεχύνονται οι αποκαλύψεις, γνωστές και άγνωστες πτυχές αυτού του τόπου και πλημμυρίζουν την ήδη ασθμαίνουσα ελληνική κοινωνία. Γιατί, ναι, με αφορμή το γεγονός του κλεισίματος της ΕΡΤ θυμόμαστε ξανά γιατί φτάσαμε ως εδώ, πώς οδηγηθήκαμε στη γραφική πλέον κρίση. Όλα αυτά όμως είναι τα δεδομένα μας.

Πέρα από αυτά τα δεδομένα λοιπόν, έχουν προκύψει και στοιχεία άγνωστα μέχρι πρότινος, αυτά που έχουν να κάνουν με τις βασικές αρχές του πολιτεύματός μας. Γιατί μπορεί η διαφθορά να ζει, να βασιλεύει και να συνεχίζει να δημιουργεί και απογόνους αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Αυτά είναι (μέχρις ενός σημείου) στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, του πολιτισμού μας ή τελοσπάντων συνέβαιναν πάντα, χωρίς να τα δικαιολογώ. Αλλά οι αντιδημοκρατικές και φασιστικές συμπεριφορές είναι εξ’ ορισμού αντίθετα στη δημοκρατία! Και είναι τόσο αστείο που κάποιοι τα ενστερνίζονται στηριζόμενοι στα δεδομένα που ανέφερα λίγο πιο πάνω. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού;

Όχι φίλε μου.. Γιατί εσύ που κατηγορείς τις κυβερνήσεις και τις (χωλαίνουσες) δημοκρατίες και θέλεις να τις ανατρέψεις τί έκανες τόσα χρόνια; Αρχικά, φρόντισες για τη διατήρησή τους;  Έπειτα προσπάθησες να αλλάξεις κάτι ως πολίτης; Τί ψήφιζες τόσα χρόνια που δεν υπήρχε εκπρόσωπός σου στη Βουλή-άλλη τραγική ειρωνεία από εδώ αλλά αυτό είναι άλλο θέμα-; Από ποιόν διορίστηκες στο δημόσιο; Στο μαγαζάκι σου έκοβες αποδείξεις ή και τότε ήσουν «αδικημένος»; Εξάλλου υπάρχει και η σοφή ρήση που λέει: Υπάρχουν δύο είδη κακών ανθρώπων, αυτοί που κάνουν το κακό και αυτοί που βλέπουν το κακό να γίνεται και δεν λένε τίποτα αρκεί βέβαια να μην το κάνεις ή έστω ξανακάνεις κι εσύ.


Είναι και αυτή η εξεταστική που με κάνει να ασφυκτιώ....Σπουδάζουμε για να μείνουμε άνεργοι; Όχι! Η γνώση και η παιδεία είναι σίγουρα η βάση. Συζητήσεις, προσπάθειες, δράσεις, με όμορφα δεδομένα και αυτό ισχύει και για τους νέους όλου του κόσμο! Ας είμαστε έστω αισιόδοξοι! Να, σαν τον Ναζίμ Χικμέτ που έγραψε: 



Η πιο όμορφη θάλασσα

είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει

Τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα

Τις πιο όμορφες μέρες μας

 δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα

Κι αυτό που θέλω να σου πω

το πιο όμορφο απ’ όλα,

δε στο `χω πει ακόμα.



https://www.youtube.com/watch?v=yRhq-yO1KN8

Χαμογελάω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου