Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Daft Punk

...του Στέλιου Μουρατίδη



Κάποια στιγμή υπήρξε κάποιος που με ρώτησε “και δηλαδή τι κάνει ένα συγκρότημα καλό, ώστε να μείνει στην ιστορία ”. Αιφνιδιάστηκα η αλήθεια είναι. Αλλά αφού το σκέφτηκα καλά του απάντησα “Το να πειραματίζεται με νέους ήχους και σε νέα είδη, εξελίσσοντας έτσι τον εαυτό του”. Και μάλλον δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Αν εξαιρέσουμε ολα τα συγκροτήματα-ιδρυτές σε όλα τα είδη, όλα τα υπόλοιπα συγκροτήματα-καλλιτέχνες μένουν στην ιστορία λόγω της εξέλιξης τους. Και έχω πολλά παραδείγματα όπως οι Pink Floyd, Muse, Hot Chip, Moby, Boards of Canada αλλά και πολλοί άλλοι. Σήμερα όμως θα σας γράψω τους πολυσυζητημένους Daft Punk.

Αναμφισβήτητα και, κατά την άποψη μου, δικαίως οι Daft Punk μπορούν να χαρακτηριστουν ως το συγκρότημα του φετινού καλοκαιριού καθώς το έχουν ήδη σημαδέψει με την σούπερ επιτυχία τους Get Lucky (Σημείωση: στο κομμάτι συμμετέχει και ο Nile Rodgers, μεγάλος μουσικός της Disco-funky μουσικής και δυστυχώς δεν έχει λάβει τα αντίστοιχα credits). Ποιοι είναι όμως αυτοί οι περίεργοι τύποι με τα κράνη και πως κατάφεραν να συζητούν όλοι γι αυτούς ξαφνικά; Ίσως δεν είναι και τόσο ξαφνικά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90 οι Guy-Manuel de Homem-Christo και Thomas Bangalter αποφάσισαν να φύγουν από την τότε ροκ μπαντα τους “Darlin” και θέλησαν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, με πιο καθαρά ηλεκτρονικό ήχο (Σημείωση: Ονομάστηκαν Daft Punk, όταν το περιοδικό “Melody Maker” κριτίκαρε αρνητικά τους Darlin ως “a bunch of daft punk”, δηλαδή ένα μάτσο παλαβοί που παίζουν punk). 'Έτσι το 1993 παρουσίασαν ένα ντεμο σε μια techno μουσική εταιρία και κάπως έτσι το 1994 κυκλοφορούν το πρώτο τους single ονόματι “The new wave”. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφορούν την πρώτη τους εμπορική επιτυχία, το single “Da Funk”[link] με το ομώνυμο κομμάτι να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές. Συνδυάζοντας τα δυο αυτά single και με την προσθήκη κομματιών όπως το “Around the World”[link] και το “Revolution 909”, δημιουργείται ο δίσκος “Homework” το 1997.

Και εδώ είναι που γίνεται κάτι σημαντικό σε αυτό το άλμπουμ. Το Homework, επηρεάζει πολύ το rave και techno κίνημα που ανθεί στην Ευρώπη Ο δίσκος κινείται στο τρίγωνο rave, techno και acid house μελωδίες, και παράλληλα δημιουργουν το D.A.F.T.: A Story About Dogs, Androids, Firemen and Tomatoes, που είναι ουσιαστικά τα βίντεο κλιπ του άλμπουμ. ‘Εδώ είναι που για πρώτη φορά κρύβουν και το πρόσωπα τους στα live τους, αρχικό με κάποιες (ίσως) αποκριάτικες μάσκες. O δίσκος γίνεται πλατινένιος στην Γαλλία και πουλάει πάνω από 1.7 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως Με κάποιο τρόπο, καταφέρνουν να κάνουν μεγάλη εμπορική επιτυχία και παράλληλα να διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω τους στην μουσική τους.

Μεταφερομαστε στο 2001, και οι Daft Punk επανέρχονται δυνατά με το πρώτο σούπερ hit τους. Ο λόγος για το single “One more time”[link], το οποίο πουλάει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως. Το κομμάτι συμπεριλαμβανεται στο δίσκο “Discovery” που κυκλοφορεί λίγους μήνες αργότερα. Εδώ είναι και το πρώτο ουσιαστικά μεγάλο βήμα για το συγκρότημα. Ο δίσκος ξαφνιάζει τους fan τους, καθώς είναι καθαρά επηρεασμένο από τη synthpop και τη house, και δεν έχει κάποια σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ τους. Με βαριές επιρροές από την ντίσκο και μεγάλη χρήση του Auto-tune, είναι δυο από τα νέα χαρακτηριστικά που συναντάμε ίσως και για πρώτη φορά στην ιστορία σε τετοιο βαθμό και να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Μέσα στο άλμπουμ συναντάμε μεγάλες εμπορικές επιτυχίες όπως το “Face to face”, “Harder, Better, Faster, Stronger”[link].

Αυτό το άλμπουμ αποτελεί τον πρόγονο αυτού που ονομάζουμε σήμερα Progressive House ή E.D.M (Electronic Dance Music), καθώς εισάγει πολλά καινούργια για την εποχή στοιχεία. Την ίδια περίοδο, κυκλοφορούν και το πρώτο τους δίσκο με live ηχογραφήσεις “Alive 1997”. Επίσης, μέσα από αυτό το άλμπουμ, το συγκρότημα εμφανίζεται για πρώτη φορά με αυτά τα φουτουριστικα-ρομποτικά κράνη, τα οποία γίνονται και το σήμα κατατεθέν τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικο των Daft Punk, είναι οτι κάθε άλμπουμ συνοδεύεται και από ένα αντίστοιχο φιλμ. ‘Έτσι, το 2003, κυκλοφορεί το anime φιλμ “Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem” που συμπληρώνει και ολοκληρώνει αυτή την εποχή των Daft Punk.

Η συνέχεια της επιτυχίας του “Discovery”, ήρθε το 2005, όταν το συγκρότημα κυκλοφορεί το άλμπουμ “Human after all”. Άλλο ένα άλμπουμ, άλλη μια αλλαγή, άλλη μια εποχή για τους Daft Punk, ο οποίοι πειραματιζονται με την εισαγωγή κάποιων ροκ στοιχείων και minimal(!!) στην ηλεκτρονική μουσική τους. Το άλμπουμ είναι υποψήφιο για Grammy ενώ τα κομμάτια “Robot Rock", "Technologic"[link] και "Human After All"[link] γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Εμφανισιακά οι Daft Punk κρατάνε τις μαύρες δερμάτινες στολές και δίνουν ένα πιο minimal στοιχείο στα κράνη τους. Είπαμε, για κάθε άλμπουμ και ένα φιλμ, έτσι το 2006 κυκλοφορούν το ιστορικό κλιπ Electroma, στο οποίο δεν ακούγονται τα τραγούδια του “Human after all”, αλλά κομμάτια και καλλιτέχνες που επιρρέασαν τον ηχο τους. To 2007 πραγματοποιουν παγκόσμια περιοδεία και παίζουν σε πολλά φεστιβάλ ως head band. Μέσα από αυτά τα live δημιουργείται το 2ο live άλμπουμ τους “Alive 2007”.

2010 και η φουτουριστικη ταινία Tron Legacy κυκλοφορεί στους κινηματογράφους. Το ίδιο συμβαίνει και με το ομώνυμο άλμπουμ που αποτελεί και το soundtrack της ταινίας που κυκλοφορεί την ίδια χρονιά. Συνδυάζοντας την house, minimal, techno και pop μουσικά πρότυπα, φέρνουν την EDM και την Progressive House στο προσκήνιο κάνοντας την έτσι και mainstream. Εμφανισιακά παραμένουν στα κράνη, προσθέτοντας κάποια νέα στοιχεία, και κάνουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση στην βραδιά απονομής των Grammy 2008 με τον Kanye West, όπου και πρωτοεπαιξαν το “Stronger”[link] (remix του”Harder, Better, Faster, Stronger”), την μεγαλύτερη επιτυχία του soundtrack του Tron Legacy.

21 Μαΐου 2013 και κυκλοφορεί το πιο πρόσφατο άλμπουμ των Daft Punk “Random Access Memories”. Το τρίπτυχο άλμπουμ-αλλαγή-εποχή δεν απουσιάζει και για άλλη μια φορά οι Daft Punk μας εντυπωσιαζουν και μας ξαφνιάζουν με την άλλη τεράστια αλλαγή στον ήχο τους. Με πολλές και δυνατές συνεργασίες οπως με τους Chilly Gonzales, Julian Casablanca, Pharell, Nile Rodgers, αλλά και Giorgio Moroder, οι Daft Punk πηγαίνουν το άλμπουμ σε ένα... άλλο μουσικό επίπεδο. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ακούμε καθαρό ντίσκο ήχο με εμφανή την απουσία της έντονης ηλεκτρονικής τους ταυτότητας. Αν το καλοσκεφτείς, οι Daft Punk περάσαν από την εποχή της EDM, στις μουσικές καταβολές του ‘70 και ‘80. Wow. Φυσικά το κομμάτι Get Lucky γνωρίζει μουσική επιτυχία που ξεπερνάει κάθε προηγούμενη επιτυχία της μπάντας και ίσως μείνει και στην ιστορία για αυτό. Το κακό με το Get Lucky, είναι οτι επισκιάζει πολλά άλλα από τα διαμάντια που περιέχει το άλμπουμ. Ναι, τωρα που το σκέφτομαι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο περισσότερο, είναι όλα εξαιρετικά. Το μόνο που λείπει για να “κλείσει” αυτή η εποχή είναι ένα φιλμ, το οποίο βλέποντας την ιστορία υποθέτω οτι σύντομα θα υπάρξει. Προσωπικά από το αλμπουμ θα ξεχωρίσω (και μάλιστα με διαφορά) το κομμάτι "Touch" [link] στοπ οποίο συμμετέχει και ο Paul Williams [wiki link].

Βλέποντας την πορεία των Daft Punk στο χρόνο παρατηρούμε οτι είναι μια μπάντα που συνέχεια πειραματιζεται, αλλάζει και εξελίσσεται. Και γι’ αυτό θα μείνει και στην ιστορία, γιατί ποτέ τους δεν φοβήθηκαν να πειραματιστούν. Και αυτό είναι μια ειδοποιός διαφορά, που κάνει ένα συγκρότημα από καλό, σε ιστορικό.

Σημείωση για τον music nerd (όπως βγω άλλωστε): Οι Daft Punk είναι γνωστό οτι είναι tech freak. Ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό τους είναι οτι στα live τους, πολλές από τις κονσόλες που έχουν είναι προγραμματισμένες από τους ίδιους, και φτάνουν πολύ κοντά στην “γλωσσά μηχανής”. Αν ψάξετε και βρείτε live τους, παρατηρήστε το!

(Είναι ανούσιο και άδικο -για κάποια κομμάτια- να κάνω playlist, νομίζω)

+ οι μάσκες ανάλογα με την εποχή.

1. Discovery



2.Human After All



3.Tron Legacy



4.Random Access Memories




+ κατα την άποψη μου, η καλύτερη διασκευή του Get Lucky μέχρι στιγμής:

1 σχόλιο:

  1. περιοδικο ELLE/IOYLIOS 2013
    ...μας αντιγραφουν/ ο Mανos Λειβαδαρος διαβαζει DUBIUM!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή