Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Λέτε να είναι μαύρη;

....του Χάρη Τομπουλίδη

Ο ρατσισμός και η θρησκεία, σε συνδυασμό με την πρόσβαση στις διάφορες φυσικές πηγές ενέργειας, ήταν πάντα οι αιτίες για τους πολέμους και τις εκατόμβες αίματος στην ανθρώπινη ιστορία. Το φάντασμα του ρατσισμού εμφανίζεται πια ζωντανά σχεδόν σε όλο τον κόσμο και μπήκε και στη Βουλή των Ελλήνων. Τα τραγελαφικά που γίνονται στα έδρανα της δείχνει το ποιόν του λαού. Αυτοί που μας κυβερνούν είναι αυτοί που ΕΜΕΙΣ ψηφίσαμε. Δε θέλω να σχολιάσω κι εγώ τα ασχολίαστα, που μόνο ντροπή προκαλούν και ερωτήματα. Πράξεις θέλει και όχι λόγια. Έτσι ας το σατιρίσουμε εδώ με ένα παλιό αστρονομικά ανέκδοτο.


Όταν ο Γκαγκάριν γύρισε από το ταξίδι που έκανε με το Βοστόκ 1 στο διάστημα το 1961, τον ρωτάει ο Σοβιετικός ηγέτης Χρουτσόφ: «Σύντροφε Γιούρι, είδες τελικά το Θεό εκεί πάνω που ταξίδεψες;» «Ναι σύντροφε, τον είδα», του απαντά ο Γκαγκάριν. «Το ήξερα, λέει ο Χρουτσώφ, αλλά μη σου φύγει λέξη στον κόσμο. Να. Πάρε και τα κλειδιά για μια Μερσέντες. Είναι δική σου». Μετά από κανά μήνα τον καλεί ο Πάπας Ιωάννης ο ΧΧΙΙΙ στο Βατικανό και τον ρωτάει: «Τέκνο μου, συνάντησες τελικά το Θεό εκεί πάνω;» «Δυστυχώς δεν τον είδα αγιότατε», του απαντά ο Γκαγκάριν. «Αυτό φοβόμουν κι εγώ», του λέει ο Πάπας. «Πάρε αυτή τη βαλίτσα με παλιά ρωμαϊκά χρυσά νομίσματα και αν σε ρωτάν οι πιστοί αν τον είδες να απαντάς θετικά». Μετά από λίγους μήνες τον καλεί και ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Κέννεντυ στον Λευκό Οίκο και τον ρωτάει: « Τελικά, κ. Γκαγκάριν, τον είδατε το Θεό εκεί πάνω;» «Ναι, κ. Πρόεδρε τον είδα»,του απαντά ο Γκαγκάριν. «Μεγάλη είδηση για τους ψηφοφόρους μας. Οι κομμουνιστές τελικά έχουν άδικο», λέει ο Κέννενυ. Χαμογελάει ο Γκαγκάριν, κοιτάει τον Πρόεδρο ίσια στα μάτια και του λέει: «Μαύρη είναι».


Υπάρχει φυσικά και η αμερικάνικη παραλλαγή που είναι κατώτερη του πρωτοτύπου. Όταν επέστρεψαν οι πρώτοι αστροναύτες από τη Σελήνη τους ρώτησαν: «Τελικά είδατε το Θεό;» κι εκείνοι απάντησαν: «Ναι. Είναι μαύρη».

Ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και η φαλλοκρατία έχει περάσει παντού. Όχι μόνο στον κυβερνητικό και εργασιακό χώρο αλλά ακόμη και στη γλώσσα. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι λέμε πάντα επανδρωμένος, παρόλο που υπάρχουν πάντοτε και γυναίκες εκεί. Δεν υπάρχει ακόμη λέξη και για τις γυναίκες, για να αναφέρω μόνο ένα γλωσσικό παράδειγμα. Και φυσικά η εικόνα του καλού πατέρα και γέροντα για την εικόνα του Θεού υπάρχει σε πολλές θρησκείες. Για να μη μιλήσουμε και για το χρώμα του. 
Τέλος πάντων. Το διαστημόπλοιο Γη συνεχίζει να γυρίζει γύρω από τον Ήλιο και εμείς δεν έχουμε ακόμη ικανοποιητικές απαντήσεις για την ύπαρξη του Θεού. Ούτε και οι αστροναύτες. Λέτε να είναι μαύρη;


Υ.Γ. Αν είμαστε τυχεροί και το Βέρμιο το επιτρέψει, τη Δευτέρα μετά τη δύση του ήλιου, θα έχουμε μια όμορφη σύνοδο των πιο λαμπρών «αστεριών» Δία και Αφροδίτης με τον Ερμή. Μην τη χάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου