Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ανασκευάζοντας την επιστροφή

.....του Παναγιώτη Δημητριάδη


 Για να φτάσει όμως κανείς στην επιστροφή πρέπει πρώτα να φύγει. Οι άνθρωποι πρέπει να φεύγουν για να καταλάβουν τον εαυτό τους και αν είναι εφικτό να χτίσουν μια ζωή από την αρχή. Η ρουτίνα μπορεί να σκοτώσει τον καθένα και οι μεμονωμένες καταστάσεις σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν στο νου περιθώρια να γεμίσει. Η ψυχή θα πει κάποιος δε θέλει πολλά για να είναι ζωντανή και τα όμορφα βρίσκονται στις λεπτομέρειες. Και έτσι είναι. Όμως εκτιμάς κάτι μόνο όταν σου λείψει. Όταν φεύγεις, αισθάνεσαι πως κάτι σου λείπει, κάτι που πριν ήταν εντελώς αδιάφορο. Υπάρχουν και πράγματα στα οποία έδινες μεγάλη σημασία, πράγματα που πίστευες ότι είναι ζωτικής σημασίας για σένα. Αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά ήταν απλά και μόνο μια ιδέα μια εμμονή.

Η φυγή, η αλλαγή παραστάσεων είναι καταλύτης στην ζωή των ανθρώπων. Σου δίνει μια νέα ελπίδα για το αύριο, ένα όραμα. Στην πραγματικότητα σου δίνει το χρόνο να ξεκαθαρίσεις τον εαυτό σου, να δεις τα λάθη σου και να μάθεις από αυτά. Γνωρίζεις νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, άλλα πρότυπα και τελικά ωριμάζεις γιατί εκτίθεσαι μόνος σε νέες καταστάσεις. Το θέμα όμως είναι να έχεις την δύναμη και την θέληση να φύγεις, να έχεις την δύναμη να αντέξεις τις αποστάσεις. Είναι δύσκολο να φύγεις ίσως να περάσεις δύσκολα και να μην αντέχεις τις αντιξοότητες, όμως είναι ακριβώς εκείνη τη στιγμή που είτε νικάς, προχωράς είτε θα κάνεις μια ζωή πίσω. Και μη φοβάσαι την επιστροφή.

Η επιστροφή είναι αυτή που θα σου δείξει αν έμεινε κάτι, τότε θα φανεί τι ήταν αληθινό και τι κάλπικο. Στην επιστροφή. Αυτοί που θα σε περιμένουν θα είναι και αυτοί που θα είναι δίπλα σου γιατί ο χρόνος και η απουσία δεν ήταν αρκετά για αλλοιώσουν την αγάπη τους για σένα. Σαν τον Οδυσσέα και την Πηνελόπη και εκείνον τον πιστό φίλο. Το ταξίδι είναι μια νέα αρχή αρκεί να θυμάσαι ότι κάποιοι σε περιμένουν. Μη σε μαγέψουν σειρήνες και μείνεις εκεί, για να έχεις να πεις πολλά για το ταξίδι, γιατί τελικά σημασία έχουν εκείνοι οι άνθρωποι που σ' αγαπούν κι ας μη στο λένε.


Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.

Χαιρετίσματα από την Πόλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου