Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ένα μέλλον «I, Robot».

.....της Κάλλις Κολόζη

   Στο μέλλον φαντάζομαι έναν κόσμο οπου η προπαγάνδα θα λειτουργεί ρολόι. Θα λειτουργεί τόσο καλά που δεν θα χρειάζεται καν να ξεκινήσει κάποια καμπάνια για να προωθηθεί το οτιδήποτε. Οι κρατικές αποφάσεις θα μεταφράζονται αυτόματα σε «θέλω» του πολίτη, η πλύση εγκεφάλου δεν θα έχει ανάγκη την τηλεόραση για να ολοκληρωθεί κι οποιαδήποτε εντολή θα εκτελείται άμεσα, χωρίς αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες. Οι άνθρωποι, πλέον, θα χρειάζονται μόνο λίγο γράσο, ώστε να μην σκουριάζουν και, φυσικά, τσιπάκια για να αναβαθμίζονται. Τι είπατε; Υπερβάλλω; Σας ακούγεται λίγο ρομποτικό αυτό που περιγράφω; Όχι δεν έχω επηρεαστεί από το «I Robot» ή το «Battlestar Galactica», απλά, μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελβετία, πιστεύω πως είμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη «νέα εποχή».


Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόσφατα έγινε στην Ελβετία ένα δημοψήφισμα που αφορούσε τις ημέρες αδειοδότησης των μισθωτών. Τα συνδικάτα των εργαζομένων, λοιπόν, απαίτησαν την αύξηση των ημερών άδειας, από 4 σε 6 εβδομάδες (όχι και τρελή απαίτηση αν σκεφτεί κανείς πως για παράδειγμα στην Γαλλία εργάζονται 35 ώρες/εβδ. και έχουν 5 εβδομάδες άδειας, στην Γερμανία εργάζονται από 35 έως 40++ ώρες/βδ και έχουν 24 μέρες άδειας κλπ). Το πόρισμα αποφάνθηκαν οι εργαζόμενοι με 66,5% να ΜΗΝ επιθυμούν την επέκταση των 2 εβδομάδων.

Αρχικά, διαβάζοντας αυτή την είδηση, ξεπρόβαλε η Ελληνίδα από μέσα μου, που με τρανταχτά γέλια έκανε την σκέψη ότι στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία -πάνω από το 80% - θα ήταν υπέρ της αύξησης των ημερών αδείας. Βέβαια..στην Ελλάδα δεν ερωτηθήκαμε ποτέ αν θέλουμε οικονομική ενίσχυση από το ΔΝΤ, ούτε καν μας επιτρέπουν να προβούμε σε εκλογές..οπότε, δεν είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να βιώσουμε ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Ίσως επειδή στην Ελλάδα η προπαγάνδα και το μάρκετινγκ μερικές φορές δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γιατί ο Έλληνας είναι λίγο στραβόξυλο και λίγο λιγότερο προβλέψιμος. Στην Ελβετία όμως..

Στην Ελβετία λοιπόν, την χώρα με το μικρότερο ποσοστό ανεργίας, με το ελάχιστο εξωτερικό χρέος, και τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή ένωση, στην Ελβετία του 2012 οι εργαζόμενοι, που δέχονται υψηλότατες πιέσεις απόδοσης και με το ωράριο εργασίας τους κυμαίνεται από 41 έως 60 ώρες τη βδομάδα, σε αυτήν την χώρα τα κάτι λιγότερο από 8 εκ. κάτοικοι, ψήφισαν ενάντια στην αύξηση των ημερών αδείας. Ο λόγος; Επειδή η οικονομία τους θα εξαϋλωνώταν, θα καταγκρεμνιζόταν, δεν θα ερχόταν άνοιξη κι η γη θα σταματούσε να γυρίζει, η φτώχεια θα μάστιζε τη χώρα και αυτοί θα κατέληγαν να πεθάνουν από την πείνα. Ναι, μην γελάτε, γιατί προφανώς κάπως έτσι πείστηκαν σύμφωνα με οικονομική μελέτη που υποστήριζε (ίσως και δικαίως) ότι η οικονομία τους θα «έμπαινε μέσα» κάμποσα δις ευρώ τον χρόνο.

Ενδεχομένως, πράγματι οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να σημειώσουν λιγότερα κέρδη τον χρόνο. Οι Επιχειρήσεις. Δε μπορώ να φανταστώ, όμως, πως θα καταστραφεί ολόκληρο κράτος από τις άδειες των υπαλλήλων! Τελικά, μήπως οι επιχειρήσεις είναι το κράτος και το κράτος είναι μόνο οι επιχειρήσεις; Μήπως ο απλός πολίτης μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από ρομπότ; Μήπως βρίσκονται πολύ κοντά σε μια τέτοια ανακάλυψη στην Ελβετία;

Έχω αρχίσει να εύχομαι να το καταφέρουν, μόνο και μόνο για να μην πληγεί η Οικονομία τους. Γιατί ποιός είναι ο Ελβετός που θα θελήσει να έχει χρόνο να χαρεί την οικογένειά του; Που θα διεκδικήσει ποιοτικό κι ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του; Ε; Ποιός είναι ο Ελβετός που δεν θα σπαταλήσει χιλιάδες ευρώ το χρόνο σε αγορές για να στηρίξει την οικονομία του; Ποιός είναι ο Ελβετός που θα απαιτήσει κοινωνικό κράτος αν δεν έχει φτύσει πρώτα αίμα με δουλειά, άμεσους και έμμεσους φόρους; Ποιός είναι αυτός που θα βάλει τον εαυτό του και την ξεκούρασή του πάνω από την Οικονομία και την Ευημερία του κράτους; Και τελικά, γιατί οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν έχουμε ευχηθεί ακόμα να γίνουμε όλοι σαν την Ελβετία;;;;

Αποφάσισα, τελικά, το βράδυ πριν πέσω για ύπνο να προσευχηθώ, όταν ξυπνήσουμε αύριο να είμαστε όλοι ρομπότ. Ελβετοί και Έλληνες. Έτσι, η οικονομία θα δουλεύει άψογα, οι επιχειρήσεις θα έχουν αυξανόμενα κέρδη και οι εργαζόμενοι θα είναι ικανοποιημένοι μόνο ένα εβδομαδιαίο update. Η γη, ευτυχώς, θα αποφύγει τον κίνδυνο και θα συνεχίσει να γυρίζει. Και τελικά, θα γλυτώσουμε και τα έξοδα των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου