Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Yonderboi

....του Στέλιου Μουρατίδη



Θεωρείται από πολλούς το “Wonder-boy”  τις Ουγγρικής μουσικής με αρκετά χρόνια ήδη στο μουσικό προσκήνιο παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 32 ετών. Με βάση την ηλεκτρονική μουσική, έχει εμφανίσει πολλές όψεις και κινείται από την Synthpop μέχρι “σκοτεινές” ηλεκτρονικές μελωδίες και από την Lounge μέχρι την Subpop.
Ο László Fogarasi (το πραγματικό όνομα πίσω από το Yonderboi), ξεκίνησε την μουσική του καριέρα μόλις στα 16 χρόνια όταν έστειλε το πρώτο του demo στην Juice Records. Πολύ γρήγορα ακολούθησε το πρώτο του EP με όνομα “Cinnamon Kisses” το  1998. Στα 18 του μόλις χρόνια έκανε αίσθηση στην μουσική κοινότητα της Ουγγαρίας με τους Lounge και Downtempo ήχους του Cinnamon Kisses.


Δυο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το “Shallow and Profound” (2000), και ουσιαστικά παίρνει το βάπτισμα του πυρός με ένα εκπληκτικό άλμπουμ από το οποίο ξεχωρίζει το “Chase and chaser” με σκοτεινά και alternative κομμάτια.


Το 2001 κυκλοφορεί μαζί με το “Rough and Rare” στο οποίο κινείται τελείως έξω από τα νερά του σε Jazz και Experimental μονοπάτια και σε συνεργασία με τον Zsolt Palotai, γνωστό μουσικό παραγωγό.
Το 2005 έρχεται ο δίσκος που τον κάνει ευρύτερα γνωστό στην Ευρώπη “Splendid Isolation” όπου καθιερώνει το Electronic/Trip-hop στυλ. Για αυτό το άλμπουμ βραβεύτηκε ως “Upcoming musician of the Year 2005” σε Γερμανία και Ουγγαρία. Η εμπορική (εκτός από την μουσική) επιτυχία που ακολούθησε ξεπέρασε κάθε προσδοκία με πολλά κομμάτια του άλμπουμ να ξεχωρίζουν όπως “All we go to hell”, “Were you thinking of me?” (που κυκλοφόρησε και σε single και ήταν και στα Soundtrack της EA Sports το 2007) και το “Before you snap”.


Αν και άργησε αρκετά χρόνια να κυκλοφορήσει δίσκο (μετά την επιτυχία του “Splendid Isolation”), επανέρχεται το 2011 με το άλμπουμ “Passive Control” με το οποίο διχάζει τους φαν του. Οι πιο Pop μελωδίες του γίνονται αποδεκτές από τους περισσότερους οπαδούς του αλλά κάποιοι άλλοι προτιμούν τον παλιό, σκοτεινό Yonderboi. Όπως και να ‘χει, από το άλμπουμ ξεχωρίζουν τα “Roast Pigeons”, “Paint Hunting on the wall”, “Mono De Oro”. Στην playlist που ακολουθεί προσπάθησα να συνοψίσω τις σημαντικότερες δουλειές του.

Dubium/Yonderboi/Mouratidis by Stelios Mouratidis on Grooveshark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου